In Memoriam: Joke van den Brug - Hoekstra

1 juli ​1927 - 14 januari 2018

Joke van den Brug- Hoekstra, ‘moeder’ van de Van den Brug Groep en weduwe van Tjeerd van den Brug, is zondag 14 januari 2018 op 90-jarige leeftijd overleden.

Op 1 juli 1927 wordt in Terwispel Joke Hoekstra geboren, jongste dochter van een sportief boerenechtpaar. Al op zeer jonge leeftijd, tijdens het korfballen bij VKC in Siegerswoude, leert zij Tjeerd van den Brug kennen. Pubers waren ze, amper 15, toen ze al een beetje verkering kregen.

Joke Van Den Brug 1.3
Joke Van Den Brug 1.2

“Sa’n ien koe ik net rinne litte.”

Net na de roerige oorlogsjaren ontwikkelde Joke een bijzonder talent: ze kon schaatsen als de beste. Als een komeet verscheen ze in het Friese kortebaancircuit en later ook op de Nederlands Kampioenschappen. Samen met en soms ook strijdend tegen zus Coba. In een paar jaar verdiende Joke een kapitaal aan prijzengeld en de regionale kranten stonden er vol mee. Natuurlijk ging ook Tjeerd soms mee naar deze wedstrijden. Als trotse toeschouwer en chauffeur; als fervent grasbaanrijder bracht hij de meiden thuis op zijn motor: “Ik ha der as in felle wachter op past. Dy woene se allergear wol ha.”

Na hun huwelijk op 25 augustus 1950 werd Joke ‘onderdeel’ van de familie en het autobedrijf Van den Brug. Deze werd door de vader van Tjeerd in 1923 opgericht als eenmanszaak. Onder de leiding van Tjeerd maakt de zaak een grote groei door en is deze anno 2018 uitgegroeid tot de Van den Brug Groep, waar nu ruim 300 mensen werkzaam zijn voor Van den Brug, Friesland Lease, Friesland Huur en Van den Brug Schadeservice (Schadenet).
Dit is mede mogelijk dankzij de steun en inzet van Joke, die op de achtergrond haar aandeel in de onderneming leverde. Zo ging zij in de beginjaren op haar Lambretta-scooter langs de taaiste debiteuren voor lang uitstaande rekeningetjes. “Het allermooiste werk”, aldus Joke. Later toen de kinderen kwamen en het bedrijf naar Drachten verhuisde, werd ze gastvrouw voor koffiedrinkende monteurs, klanten en talloze relaties. Het bedrijf en het gezin groeiden, net als de naamsbekendheid. Met de volle agenda van Tjeerd en vier opgroeiende kinderen verschoof de aandacht van Joke naar thuis. Maar ook dan blijft het contact met het personeel warm en oprecht geïnteresseerd.

Altijd betrokken bij de familie en het bedrijf

Wanneer Tjeerd van den Brug in 1991 aftreedt als directeur van de Van den Brug Groep komt het bedrijf in handen van de derde generatie. De jaren die daarop volgen brengen Joke en Tjeerd veel tijd samen en met de familie door. Ze genieten volop van de gezamenlijke vrijetijd; thuis, op het water en op vakantie. Tot 12 mei 2013, de dag dat Tjeerd van den Brug overlijdt, op 85-jarige leeftijd, na een huwelijk van bijna 63 jaar.

Het bedrijf was, ook na het aftreden, nooit uit hun ogen, oren of gedachten. Zowel Tjeerd als Joke lieten zich graag informeren over de zaken en het personeel en kwamen geregeld langs. Ook na het overlijden van Tjeerd bleef de verbondenheid. Zo gaf Joke eind 2013 de opdracht voor de eerste paal in Buitenpost en verrichte ze in 2015 de opening van de SEAT&Skoda-showroom in Heerenveen. Bij speciale gebeurtenissen was ze erbij totdat haar gezondheid het niet langer toe liet. Deze enorme betrokkenheid en belangstelling zal blijvend worden gekoesterd.

Joke Van Den Brug 1.1