De BPM-vrijstelling voor ondernemers die een nieuwe bestelauto kopen verdwijnt per 1 januari 2025. De afschaffing van deze grijskentekenregeling is aangekondigd op Prinsjesdag 2022 door het kabinet en definitief akkoord gegeven door Eerste en Tweede kamer middels het Belastingplan 2023. Dit betekent dat de gemiddelde bedrijfswagen gemiddeld 12.000 euro duurder wordt.
Als Volkswagen Bedrijfswagens-dealer informeren je graag tijdig over deze wijziging in dit artikel en adviseren je ook graag over de inperking van de gevolgen van deze BPM-afschaffing voor jouw onderneming. Lees onder andere de veelgestelde vragen omtrent de beëindiging van de BPM-regeling voor ondernemers of neem direct contact met ons op voor advies op maat.
Het afschaffen van de BPM-vrijstelling houdt in dat vanaf 2025 ondernemers gewoon BPM (Belasting op Personenauto's en Motorvoertuigen) gaan betalen voor een nieuwe bedrijfswagen (met grijs kenteken). De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de bestelauto.
Uit onderzoeken van onderzoeksbureau SEO en de Algemene Rekenkamer is gebleken dat de huidige bijzondere regelingen rondom aanschaf bestelauto's door ondernemers leiden tot een aanzienlijke derving in de autobelastingen. Daarnaast stoten bedrijfswagens ten opzichte van personenauto's ook meer stikstofoxiden, fijnstof en CO2 uit.
Om deze redenen heeft het kabinet voorgesteld om de Wet BPM, die sinds 1992 bestaat, per 1 januari 2025 af te schaffen.
Per 1 januari 2025 betaal je als ondernemer bij elk nieuwe bedrijfswagen die je aanschaft belasting. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald op basis van de hoeveelheid CO2-uitstoot. In eerste berekeningen is gesproken over een BPM van €66,91/ gram CO2.
Voor een Transporter met dieselmotor zal de BPM per 2025 waarschijnlijk zo'n €13.000 bedragen. Het loont zich dus zowel fiscaal als bedrijfstechnisch om tijdig je nieuwe bedrijfswagen aan te schaffen.
Door de schaarste in grondstoffen en productieplekken door ontwikkelingen wereldwijd zijn de levertijden van nieuwe auto's en bedrijfswagens fors opgelopen. Levertijden van ca 1 jaar, dus 12 maanden, zijn inmiddels eerder standaard dan uitzondering.
Door op tijd een nieuwe bedrijfswagen te bestellen ontloop je de forse prijsstijging door BPM. Daarom is het aan te raden nu alvast te oriënteren op een nieuwe bedrijfswagen. Een elektrische bedrijfswagen kan ook zeker tot de mogelijkheden behoren. Met de komst van nieuwe modellen is een elektrische bedrijfswagen voor steeds meer bedrijven een aantrekkelijke optie met fiscale voordelen en subsidies zoals SEBA. Voor advies over jouw bedrijfswagen(s) en een lange termijn mobiliteitsplan kunt je terecht bij Van den Brug. Dat is maatwerk en daarom plannen wij graag een afspraak met je in. Laat je contactgegevens achter voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Vanaf 2030 zullen er naar verwachting dus alleen nog maar volledig elektrische bedrijfswagens op de markt komen. Ook bij Volkswagen Bedrijfswagens verwachten we het assortiment (volledig) elektrische bestelauto's de komende jaren verder uit te kunnen breiden.