Einde BPM-vrijstelling zakelijke aanschaf bestelauto's per 2025

nieuws

23 februari 2023

De BPM-vrijstelling voor ondernemers die een nieuwe bestelauto kopen verdwijnt per 1 januari 2025. De afschaffing van deze grijskentekenregeling is aangekondigd op Prinsjesdag 2022 door het kabinet en definitief akkoord gegeven door Eerste en Tweede kamer middels het Belastingplan 2023. 

Als Volkswagen Bedrijfswagens-dealer informeren je graag tijdig over deze wijziging in dit artikel en adviseren je ook graag over de inperking van de gevolgen van deze BPM-afschaffing voor jouw onderneming. Lees onder andere de veelgestelde vragen omtrent de beëindiging van de BPM-regeling voor ondernemers.

FAQ over beëindiging van de BPM-regeling voor ondernemers per 2025

Wat zijn de gevolgen van Afschaffing van deze grijskenteken-regeling?

Het afschaffen van de BPM-vrijstelling houdt in dat vanaf 2025 ondernemers gewoon BPM (Belasting op Personenauto's en Motorvoertuigen) gaan betalen voor een nieuwe bedrijfswagen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de bestelauto.  

Waarom wordt de BPM-vrijstelling voor bestelauto's geschrapt per 2025?

Uit onderzoeken van onderzoeksbureau SEO en de Algemene Rekenkamer is gebleken dat de huidige bijzondere regelingen rondom aanschaf bestelauto's door ondernemers leiden tot een aanzienlijke derving in de autobelastingen. Daarnaast stoten bedrijfswagens ten opzichte van personenauto's ook meer stikstofoxiden, fijnstof en CO2 uit.
Om deze redenen heeft het kabinet voorgesteld om de Wet BPM, die sinds 1992 bestaat, per 1 januari 2025 af te schaffen.

Wat betekent de afschaffing van de Wet BPM voor de ondernemer?

Per 1 januari 2025 betaal je als ondernemer bij elk nieuwe bedrijfswagen die je aanschaft belasting. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald op basis van de hoeveelheid CO2-uitstoot. In eerste berekeningen is gesproken over een BPM van €66,91/ gram CO2.

Voor een Transporter met dieselmotor zal de BPM per 2025 waarschijnlijk zo'n €11K bedragen. Het loont zich dus zowel fiscaal als bedrijfstechnisch om tijdig je nieuwe bedrijfswagen aan te schaffen.

Wat zijn de actuele levertijden bij aanschaf van een nieuwe bestelauto/bedrijfswagen?

Door de schaarste in grondstoffen en productieplekken door ontwikkelingen wereldwijd zijn de levertijden van nieuwe auto's en bedrijfswagens fors opgelopen. Levertijden van ca 1 jaar, dus 12 maanden, zijn inmiddels eerder standaard dan uitzondering.

Einde voor klassieke verbrandingsmotoren in zicht

Naast de afschaffing van de BPM-vrijstelling heeft het kabinet ook aangegeven zich sterk te willen maken voor aanscherping van Europese voertuignormen. Zo pleit het kabinet ervoor om de verkoop van nieuwe voertuigen met fossiele verbrandingsmotoren (diesel, benzine) al vanaf 2030 te verbieden. Dit is vijf jaar eerder dan de Europese Commissie heeft voorgesteld, die uitgaat van een verbod per 2035.
 
bpm vrijstelling op nieuwe bedrijfswagens voor ondernemers stopt per 2025

Maak nu kennis met elektrisch rijden

Vanaf 2030 zullen er naar verwachting dus alleen nog maar volledig elektrische bedrijfswagens op de markt komen. Ook bij Volkswagen Bedrijfswagens verwachten we het assortiment (volledig) elektrische bestelauto's de komende jaren verder uit te kunnen breiden.