Autonoom rijden stap dichterbij met de ID.Buzz

nieuws

10 september 2021

De volledig elektrische Volkswagen ID.Buzz is in aantocht. Online zijn al de nodige spyshots te vinden en in 2022 wordt de ID.Buzz in Nederland geïntroduceerd. Intussen vinden ook de eerste autonome proefritten met de ID.Buzz plaats in de buurt van het vliegveld van München. Hier wordt gewerkt aan de ontwikkeling van Level 4 autonome rijtechnologie, dat betekent dat de auto in vrijwel alle situaties volledig zelfstandig kan rijden. Ideaal om de verkeersveiligheid in stedelijk gebied te verbeteren.

Lidar on board!

De ontwikkeling van de zelfrijdende ID.Buzz wordt samen met Argo AI uitgevoerd. Dit is een wereldwijde speler op het gebied van autonome voertuigtechnologie. Argo AI ontwikkelt sensoren, waaronder lidar, radar en camera's, waarmee een 360-graden beeld van de omgeving wordt gecreëerd waarmee de auto acties van andere verkeersdeelnemers kan voorspellen en zelfstandig beslissingen kan nemen.

De ID.Buzz waarmee wordt getest kan tot op wel 400 meter objecten herkennen. Daarnaast beschikt de testauto over een nieuw ontwikkeld lidar-systeem met ‘Geiger-modus’ die in staat om het kleinste deeltje licht - een enkel foton - te detecteren, wat de basis vormt voor het ‘zien’ van objecten die vrijwel niets reflecteren.

Lidar ID Buzz
ID Buzz AD Concept

Autonoom rijden in 2025 realiteit

Lichte bedrijfswagens zoals de ID.Buzz zijn de logische optie om mensen en goederen ‘autonoom’ te vervoeren. “Met de autonome versie van de ID. Buzz willen we commerciële transport- en bezorgdiensten vanaf 2025 mogelijk maken,” zegt Christian Senger, binnen Volkswagen Bedrijfswagens verantwoordelijk voor de ontwikkeling van autonoom rijden. “In een aantal steden kunnen klanten zich straks door een zelfrijdend voertuig naar hun bestemming laten brengen. Ook de bezorging van goederen en pakketten wordt veel eenvoudiger door onze autonome rijservice.”

Volkswagen Groep-dochter MOIA wordt de eerste gebruiker van de zelfrijdende ID.Buzz en Hamburg wordt de eerste stad die met een autonome ID.Buzz gaat rijden.