Airco onderhoud, onderhoud voor je airco

Het wordt warmer, eindelijk. Lekker in de zon en erop uit. Misschien straks wel naar je favoriete plekje in Frankrijk of Spanje. Tegelijk met de oplopende temperaturen wordt een auto ook een stuk warmer nu. En dus is het vanzelfsprekend dat ook de airco in de auto een stuk intensiever wordt gebruikt. En terecht, want wie wil er nu bezweet aankomen op de plaats van bestemming. Waar de meeste mensen alleen niet bij stilstaan, is dat iedere airco regelmatig onderhoud nodig heeft. Dat is niet alleen om ervoor te zorgen dat deze goed koel blijft, maar ook belangrijk voor je gezondheid.

Airco rules

Het ligt voor de hand dat de airco voornamelijk wordt gebruikt in de zomer, zeker als het warm is. Een lekker koel briesje in de auto om niet oververhit aan te komen op je (vakantie)bestemming. Dat is lekker voor jou als bestuurder of passagier, maar ook voor het milieu. We doen nu geen ramen meer open voor een verkoelende bries. Dat betekent een lagere weerstand bij het rijden en dus een lager verbruik. Het milieu en je portemonnee winnen dus.

Tegelijk is heeft het gebruik van de airco gevolgen voor de gezondheid. In de infographic zie je wat er gebeurt als je de airco niet regelmatig laat onderhouden. 

Airco Flyer7.1 Tekengebied 1

Dag in dag uit

Maar we gebruiken de airco eigenlijk het hele jaar door. In de herfst beslaat de boel nogal eens. Dan is dat zo opgelost met de droge lucht uit de airco. Geen sponsjes meer, even de airco aan en we hebben we perfect zicht. En in de winter blaas je snel warme lucht op je ruiten om deze te ontdooien. Samen met verwarmde ruiten is deze zo ijsvrij en kun je weer op pad. Wel opletten of je de juiste banden onder de auto hebt zitten natuurlijk.

2017 Audi Aircocheck Vandenbrug Nieuw Test
Seat Zomercheck 20 Punte Bij Dealer Vandenbrug

Gezondheid

Waar je misschien niet meteen aan denkt is je gezondheid. Toch is de airco daar ook goed voor. Zeker als je last hebt van hooikoorts is airco heel fijn. In de airco zit namelijk een filter waarmee bijvoorbeeld pollen uit de lucht worden gehaald. Je zit dus fris en fruitig in schone lucht.

Tegelijk is dat ook een reden om je airco goed te onderhouden. Er kunnen zich bacteriën en schimmels ophopen in de airco. Je merkt dit meestal pas als het muf gaat ruiken of zelfs gaat stinken. Eigenlijk is het dan al te laat.

Onderhouden dus

Het is belangrijk dus om de airco te laten onderhouden. Tijdens een airco onderhoudsbeurt wordt het aircosysteem van je auto volledig behandeld. Hierbij haalt onze servicemonteur het koudemiddel (medium voor warmtetransport) uit het aircosysteem, waarna deze op lekkage en defecten wordt gecontroleerd.

Defecten en mankementen worden (na overleg) verholpen en de airco wordt gevuld met nieuw koudemiddel. Zo kun je er weer tegenaan.

Heb je inmiddels last van vieze geurtjes die uit de airco komen? Dan is een geurbehandeling ideaal. Tijdens deze behandeling wordt de airco gereinigd en verdwijnen eventuele bacteriën en schimmels uit het systeem.

Twijfel je of onderhoud nodig is? Dan kun je altijd eerst een aircocheck laten doen. Bij een aircocheck controleren we of onderhoud nodig is door een aantal punten na te lopen. Is onderhoud nodig? Dan laten we dat natuurlijk weten.

 

Wees de drukte voor en plan je onderhoud