Airco onderhoud: onderhoud airco

Airconditioning is een onmisbaar luxe in elk seizoen. Het haalt vocht uit je auto en zorgt ervoor dat je auto lekker koel blijft, ook op warme dagen. Maar net als elk ander systeem heeft ook een airco onderhoud nodig. Anders kan het minder goed werken of zelfs kapot gaan. Een goedwerkende airco zorgt dat jij het hoofd koel houdt en fris op je bestemming aankomt.

Laat de airco van je auto dus regelmatig controleren en onderhouden.

Waarom is airco-onderhoud belangrijk?

Er zijn een aantal redenen waarom airco-onderhoud belangrijk is. De belangrijkste drie vind je hieronder.

  1. Ten eerste zorgt het ervoor dat je airco goed blijft werken. Als je airco niet goed onderhouden wordt, kan het zijn dat hij niet meer voldoende koelte produceert. Dit kan vooral in de zomer erg vervelend zijn.
  2. Ten tweede voorkomt airco-onderhoud dat je airco kapot gaat. Als je airco niet goed wordt onderhouden, kunnen er lekkages ontstaan. Dit kan leiden tot schade aan het aircosysteem.
  3. Ten derde helpt airco-onderhoud om bacteriën en schimmels te voorkomen. Deze kunnen in het aircosysteem terechtkomen plus ziektekiemen en een onaangename geur veroorzaken.
Waarom is airco-onderhoud belangrijk en kun je ziek worden van een stinkende airco?

Airco-gebruik van alle seizoenen

De airco in de auto gebruik je het hele jaar door: van zomer, naar herfst, winter en de lente.
Zo verhelp je beslagen ruiten en vocht in de auto met de droge lucht van de airco. Geen sponsjes meer, even de airco aan en we hebben we perfect zicht. 
Op koude winterse dagen gebruiken we de airco als verwarmer en om de ruiten te ontdooien. Zeker in combinatie met ruitverwarming is je auto zo ijsvrij en klaar voor vertrek. Wel opletten of je de juiste banden onder de auto hebt zitten natuurlijk.

Onderhoud airco nodig om te voorkomen dat de ziektekiemen zich hiermee verspreiden

Ziek worden van je airco?

Bij airco-onderhoud denk je niet meteen aan je gezondheid. Toch is er een verband: in de airco zit namelijk een filter waarmee bijvoorbeeld pollen uit de lucht worden gehaald. Handig wanneer hooikoorts hebt, want zo zit je dus fris en fruitig in je auto.

Tegelijk is dat ook een reden om je airco goed te onderhouden. Er kunnen zich namelijk ongemerkt bacteriën en schimmels ophopen in de airco. Dit ruik je in eerste instantie niet, maar deze ziektekiemen zijn niet goed voor je gezondheid.   

Airco-onderhoud is belangrijk om ervoor te zorgen dat je airco goed blijft werken en niet kapot gaat. Laat je airco daarom eens per jaar controleren.

Onderhoud de airco van je auto dus tijdig

Voorkomen is beter en goedkoper dan genezen. Zeker wanneer het de airco van je auto betreft, is tijdig airco-onderhoud beter dan reparatie achteraf.  Hierbij onderscheiden we 3 vormen van onderhoud:

> Airco-onderhoudsbeurt

Tijdens airco-onderhoud wordt het aircosysteem van je auto volledig behandeld. Hierbij haalt onze servicemonteur het koudemiddel (medium voor warmtetransport) uit het aircosysteem, waarna deze op lekkage en defecten wordt gecontroleerd. Defecten en mankementen worden (na overleg) verholpen en de airco wordt gevuld met nieuw koudemiddel. 

Is je auto van modeljaar 2016 of ouder? Dan betaal je voor airco-onderhoud €149.
Is je auto van modeljaar 2017 of nieuwer? Dan is er ander koudemiddel nodig en is de prijs voor airco-onderhoud €219.

 

> Airco-geurbehandeling €39

Heb je inmiddels last van vieze geurtjes die uit de airco komen? Dan is een intensieve geurbehandeling ideaal. Tijdens deze behandeling wordt de airco gereinigd en verdwijnen eventuele bacteriën en schimmels uit het systeem.

 

> airco-check €25

Als je twijfelt of je airco onderhoud nodig heeft, kun je een aircocheck laten uitvoeren. Tijdens een aircocheck wordt je airco gecontroleerd op basis van een checklist. De monteur kijkt dan onder andere naar de temperatuur van de lucht die uit de airco komt. Als je airco niet goed werkt, wordt dit gemeld.

 

Zorg goed voor je auto en jezelf: plan airco-onderhoud