Airco onderhoud, onderhoud voor je airco

Een verkoelend briesje terwijl je onderweg bent naar je werk of vakantiebestemming dankzij de airco in je auto. De zomer kenmerkt zich traditioneel door dagen met veel zon en hoge temperaturen. Buiten, maar ook in je auto, is het dan een stuk warmer of zelfs heet. Een goedwerkende airco zorgt dat jij het hoofd koel houdt en fris op je bestemming aankomt.

Tijdens warme periodes wordt de airco in je auto intensief gebruikt  Waar de meeste mensen alleen niet bij stilstaan, is dat iedere airconditioning regelmatig onderhoud nodig heeft. Dat is niet alleen om ervoor te zorgen dat deze goed koel blijft, maar ook belangrijk voor je gezondheid.

Wist jij dit over de airco in je auto?

Het gebruik van de airco in je auto biedt veel voordelen. Zo geniet jij van een lekker koel briesje, zuiver je de lucht in je auto en voorkom je oververhitting onderweg naar je (vakantie)bestemming. 
Bij gebruik van de airco, sluit je natuurlijk de ramen van je auto en dat is beter voor het milieu EN je verbruik. De gesloten ramen zorgen voor een betere aerodynamica en daarmee ook voor een lagere rijweerstand. Een win-win-situatie voor milieu en portemonnee.

Waarom tijdig airco-onderhoud belangrijk is voor je gezondheid
Verstopte filters of vervuilde afvoer in het aircosysteem kunnen zorgen voor ziektemakers en stank in je auto. Bekijk hier de onderzoeksresultaten over wat er gebeurt als je de airco niet regelmatig laat onderhouden en ontdek dat een stinkende airco pas een laat symptoom is. 

waarom tijdig airco onderhoud belangrijk is

Airco-gebruik van alle seizoenen

De airco in de auto gebruik je het hele jaar door: van zomer, naar herfst, winter en de lente.
Zo verhelp je beslagen ruiten en vocht in de auto met de droge lucht van de airco. Geen sponsjes meer, even de airco aan en we hebben we perfect zicht. 
Op koude winterse dagen gebruiken we de airco als verwarmer en om de ruiten te ontdooien. Zeker in Combinatie met ruitverwarming is je auto zo ijsvrij en klaar voor vertrek. Wel opletten of je de juiste banden onder de auto hebt zitten natuurlijk.

2017 Audi Aircocheck Vandenbrug Nieuw Test
Seat Zomercheck 20 Punte Bij Dealer Vandenbrug

Gezondheid

Waar je misschien niet meteen aan denkt is je gezondheid. Toch is de airco daar ook goed voor. Zeker als je last hebt van hooikoorts is airco heel fijn. In de airco zit namelijk een filter waarmee bijvoorbeeld pollen uit de lucht worden gehaald. Je zit dus fris en fruitig in schone lucht.

Tegelijk is dat ook een reden om je airco goed te onderhouden. Er kunnen zich bacteriën en schimmels ophopen in de airco. Je merkt dit meestal pas als het muf gaat ruiken of zelfs gaat stinken. Eigenlijk is het dan al te laat.

Onderhoud de airco van je auto dus tijdig

Voorkomen is beter en goedkoper dan genezen. Zeker wanneer het de airco van je auto betreft, is tijdig airco-onderhoud beter dan reparatie achteraf.  Hierbij onderscheiden we 3 vormen van onderhoud:

> Airco-onderhoudsbeurt

Tijdens een airco onderhoudsbeurt wordt het aircosysteem van je auto volledig behandeld. Hierbij haalt onze servicemonteur het koudemiddel (medium voor warmtetransport) uit het aircosysteem, waarna deze op lekkage en defecten wordt gecontroleerd. Defecten en mankementen worden (na overleg) verholpen en de airco wordt gevuld met nieuw koudemiddel. 

Is je auto van modeljaar 2016 of ouder? Dan betaal je voor airco-onderhoud €139.
Is je auto van modeljaar 2017 of nieuwer? Dan is er ander koudemiddel nodig en is de prijs voor airco-onderhoud €199.

 

> Airco-geurbehandeling €39

Heb je inmiddels last van vieze geurtjes die uit de airco komen? Dan is een inensieve geurbehandeling ideaal. Tijdens deze behandeling wordt de airco gereinigd en verdwijnen eventuele bacteriën en schimmels uit het systeem.

 

> airco-check €25

Twijfel je of onderhoud nodig is? Dan kun je altijd eerst een aircocheck laten doen. Bij een aircocheck controleren we of onderhoud nodig is door een aantal punten na te lopen. Is onderhoud nodig? Dan laten we dat natuurlijk weten.

 

Zorg goed voor je auto en jezelf: plan airco-onderhoud