Hoe airco-gebruik duurzaam wordt

Gebruik je airco duurzaam en milieubewust

Inmiddels gebruiken we de airco het hele jaar door, maar zeker in de zomer is de airco voor velen onmisbaar. We helpen je graag om je airco zo duurzaam mogelijk te gebruiken. Dat is beter voor het milieu, maar zeker ook voor de portemonnee. 

Tips aircogebruik

Zet de airco (minstens) één keer per week 10 minuten aan.

Regelmatig gebruik van de airconditioning helpt lekkage voorkomen. De keer- en afdichtringen van de airco zijn van rubber en verouderen sneller door verdroging. En dat kan uiteindelijk lekkage van koudemiddel veroorzaken. Daarnaast vermindert de kans op een stinkende airco ten gevolge van condens- en schimmelvorming en aangroei van bacteriën, bij regelmatig gebruik.

Gebruik de airco ook bij regen of in de winter.

Beslagen ramen door kou of vochtig weer? Schakel dan de airco kort in. De binnenstromende buitenlucht wordt afgekoeld door de verdamper. Hierbij wordt vocht onttrokken doordat koude lucht minder waterdamp kan bevatten. Het vocht verlaat de auto via de condensafvoer en de aangevoerde droge lucht zorgt voor een veilig zicht!

Wissel regelmatig af tussen recirculatie en frisse buitenlucht.

Het koelen van de warme buitenlucht kost energie en extrabrandstof. Bij hoge buitentemperaturen is het daarom efficiënter om de koele lucht in de auto te laten circuleren (recirculatie). Om toch frisse lucht aan te voeren kan regelmatig de frisse buitenlucht stand geselecteerd worden. Op deze manier hoeft de airco minder hard te werken en wordt er energie bespaard.

Lucht de auto zomers voor vertrek.

Als de auto een tijdje in de zon heeft gestaan, kan de temperatuur in de auto behoorlijk oplopen. Door voor het wegrijden de portieren even open te zetten of bij vertrek enkele minuten met de ramen open te rijden, kan de ergste warmte ontsnappen. Eenmaal onderweg kan de airco ingeschakeld worden, zodat de temperatuur snel en efficiënt naar wens is.

Schakel de airco kort voor aankomst uit.

Een warme en vochtige omgeving is een voedingsbodem voor schimmels die stank kunnen veroorzaken. Condensvorming op de verdamper achter het dashboard kan tot schimmelvorming leiden. Om te voorkomen dat er condens achterblijft na een autorit adviseren wij je vijf minuten voor aankomst op de plaats van bestemming de airco uit te schakelen.

Schakel airco uit bij zware inspanning voertuig.

Een airco verbruikt energie en dus brandstof. Als het volledige motorvermogen van de auto wordt vraagt, bijv. bergopwaarts met de caravan, schakelen veel auto's de airco automatisch tijdelijk uit. Gebeurt dit niet, schakel dan zelf de airco tijdelijk uit.

2017 Audi Aircocheck Vandenbrug Nieuw Test

Duurzaamheid

Airco-onderhoud is een specialisme en wordt niet standaard tijdens een onderhoudsbeurt uitgevoerd. Mede doordat het koudemiddel bijdraagt aan het broeikaseffect, dient het zogenaamde afvullen van de airco door gecertificeerd personeel te gebeuren. Hierbij gebruiken we specifieke apparatuur, zodat het nog aanwezige koudemiddel duurzaam kan worden hergebruikt en u kosten bespaart.

Binnen Van den Brug werken wij met een milieuvriendelijke airco-reiniger Green XL. De meeste reinigingsmiddelen doden de bacteriën die nare geurtjes veroorzaken. Deze middelen kunnen echter schadelijk zijn voor de gezondheid (van zowel berijders, bijrijders, maar ook onze monteurs) en bestrijden alleen de symptomen. Green XL reinigt het kachelhuis en het interieur met goede probiotica. Dankzij de 100% natuurlijke werking van het product wordt de oppervlakte grondig gereinigd. Dit zorgt ervoor dat de vervuiling zich nergens meer aan kan hechten. 

Hergebruik en recycling zijn speerpunten binnen ons MVO-beleid. De toekenning van het keurmerk Erkend Duurzaam benadrukt dat in onze bedrijfsvoering maatschappelijk verantwoord ondernemen gelijk staat aan aandacht voor mens en omgeving.

Audi Airco Nieuw (1)

Airco-onderhoud/-reiniging

Voorkom verstopping van de airco.

Voor de aanvoer van frisse buitenlucht is iedere auto voorzien van luchtinlaten. Deze bevinden zich meestal onder de motorkap en vlak voor de voorruit. Zorg ervoor dat deze luchtinlaten vrij blijven van bladeren of takjes. Alleen dan kan optimaal verse buitenlucht aangevoerd worden. 

Vocht onder de auto.

Op sommige dagen kan een klein plasje vocht onder de motorkap van een geparkeerde of stilstaande auto ontstaan. Bij aircogebruik wordt vocht uit de lucht onttrokken en als condenswater afgevoerd. Dit is dus niets om je zorgen over te maken.

Laat de airco in ieder geval één keer per jaar controleren.

Ieder aircosysteem verliest na verloop van tijd koudemiddel wat noodzakelijk is voor een goede werking. Vergelijkbaar met een band die op den duur zijn druk verliest. Verlies van koudemiddel vermindert de werking van de airco en brengt de smering van de compressor in gevaar, wat grote kosten tot gevolg kan hebben. Voorkomen is beter dan genezen. Laat daarom regelmatig, maar toch minstens één keer per jaar preventief de airco van je auto controleren.

NB Bij Van den Brug controleren we de werking van de airco in je auto tijdens de onderhoudsbeurt en de tussentijdse check. 

Laat periodiek de airco onderhouden.

Aircosystemen worden steeds efficiënter, kleiner en bevatten daardoor gemiddeld minder koudemiddel. De werking hiervan kan sneller verminderen. Periodiek preventief onderhoud (opnieuw afvullen en reinigen van het systeem) is dan ook sterk aan te raden.  

Plan airco-onderhoud of -reiniging meteen