Zakelijk leasen en bijtelling

Zelf financieren of zakelijke lease? Bij Van den Brug vind je een divers aanbod nieuwe auto's die je in kunt zetten voor zakelijke lease.

Volkswagen Van Den Brug

Friesland Lease

Door een intensieve samenwerking met Friesland Lease hebben wij alle kennis in huis om u goed te informeren over de diverse lease-mogelijkheden. Bekijk de website van Friesland Lease voor meer informatie of neem contact met ons op.

Volkswagen Bank

Naast het aanbod van Friesland Lease bieden onze merken Audi, Volkswagen, SEAT, Škoda en Volkswagen Bedrijfswagens ook eigen leasevoorzieningen. Voor meer informatie over de financiële leasemogelijkheden  van de verschillende aanbieders, raden wij u aan contact op te nemen met een van onze verkoopadviseurs. Zij kunnen aan de hand van uw persoonlijke situatie beoordelen welke lease-constructie het best bij u past. Naast leasen kunt u uw auto ook financieren, verzekeren of private leasen via Van den Brug.

Op zoek naar een bedrijfswagen? Bekijk ons aanbod

FAQ - veelgestelde vragen over bijtelling en zakelijke lease

Bijtelling en zakelijk leasen kan best wat vragen bij je oproepen. Dat snappen we, want de afgelopen jaren is er flink wat veranderd in de bijtellingstarieven op basis van brandstoffen en cataloguswaarden. 

Daarom hebben we hieronder de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. 

Wat zijn de huidige bijtellingstarieven 2023 voor elektrische auto's?

Voor de zakelijke lease van een nieuwe elektrische auto (zoals de Skoda Enyaq, Audi e-tron modellen of Volkswagen ID. modellen)  met eerste tenaamstelling in 2023 betaal je 16% bijtelling.
De grens waarvoor dit voordeel geldt is
€ 30.000. Wanneer de cataloguswaarde van de nieuw aan te schaffen elektrische auto in 2023 hoger is dan die €30.000, betaal je per euro daarboven 22% bijtelling.

Hoe bereken je de netto bijtelling van je nieuwe auto?

Soms zie je bij een van onze nieuwe auto's uit voorraad of in een nieuwsbericht over een nieuw model een netto bijtellingsbedrag staan.
Deze maandelijkse bijtelling is veelal interessant voor de zakelijke leaserijder en wordt door ons als volgt berekend:
Cataloguswaarde (= fiscale waarde) x bijtellingspercentage x belastingschijf² / 12 maanden = maandelijkse bijtelling.


² Bij belastingschijf rekenen wij standaard op basis van 38,10% belasting

Welke bijtellingspercentages zijn er in 2023?

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto voor zakelijk rijden en belastingvoordelen.
In 2023 zijn er twee tarieven voor de fiscale bijtelling: 16% en 22%.
De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto, waarbij anno 2023 geldt dat de bijtelling voor voertuigen op fossiele brandstoffen (volledig of deels) vallen onder de 22% bijtellingstarieven. Deze uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld.

Kun je in 2023 nog steeds auto's zakelijk leasen met slechts 8% bijtelling?

Jazeker, het is wettelijk toegestaan om voertuigen tot en met vijf jaar na eerste tenaamstelling (deel 1A) zakelijk te leasen onder het destijds geldende bijtellingstarief. 

Hiermee kun je dus bij zakelijke lease van een jong gebruikte auto/occasion alsnog een flink aantal jaren profiteren van lagere bijtellingstarieven en zo maandelijks honderden euro's besparen op bijtellingskosten.

Dit betekent bijvoorbeeld dat je anno 2023 een volledig elektrische Škoda Enyaq (occasion) uit 2020 tot en met 2025, dus nog 2 jaar, zakelijk kunt leasen tegen slechts 8% netto bijtelling.