Schakel jij over op elektrisch?

Lees hier onze tips & voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Met een groeiende actieradius en een steeds groter aanbod aan modellen, snappen we dat bij Van den Brug helemaal!

Denk jij na over de overstap naar een elektrische auto? Wij zetten een aantal tips & voordelen voor je op een rijtje. 

Het opladen van je elektrische auto

Als je een elektrische auto hebt, zijn er verschillende manieren om deze op te laden. Zo kun je gebruik maken van een 'gewone' openbare laadpaal, een snellaadpaal die je vaak langs drukke wegen treft, of een private laadpaal of wallbox bij jou thuis. 

Heb je een eigen oprit?

Dan kun je ervoor kiezen een eigen laadpaal of wallbox aan te schaffen. Zo heb je altijd een laadpaal ter beschikking en betaal je het tarief per kWh dat je eigen stroomleverancier rekent. Afhankelijk van de stroomtarieven van het moment kan dat voordeliger uitpakken.

Heb je geen eigen oprit?

Dan is het gebruiken van een openbare laadpaal een prima alternatief. Hiervoor heb je een laadpas nodig.
Openbaar laden kan iets duurder zijn per kWh, maar het scheelt je de investering en het onderhoud van een eigen laadpaal. Staat er nog geen openbare laadpaal bij jou in de buurt? Dan kun je bij de meeste gemeentes een verzoek indienen. 

Snelladen

Wanneer je onderweg bent en je accu dreigt leeg te raken, wil je niet lang wachten tot je accu weer vol is. Een snellaadpaal is dan ideaal. In veel gevallen is de accu na 20 tot 40 minuten weer voor 80% geladen en kun je weer verder. Snelladen is wel een stuk duurder dan 'gewoon' laden. 

Volkswagen ID.5 opladen, het opladen van je elektrische auto
Skoda Enyaq iV elektrische auto actieradius

Van volle tank naar actieradius

In een benzine- of dieselauto check je hoe vol je tank nog zit. In een elektrische auto kijk je naar de actieradius. Hoeveel kilometer kun je nog rijden voordat je weer moet laden?

Anders plannen

Waar je met een benzine- of dieselauto prima op pad kunt gaan met een bijna lege tank, vertrek je voor lange ritten in een elektrische auto bij voorkeur met een zo vol mogelijke accu. Heb je de volgende dag een een reis van meer dan 100 kilometer voor de boeg? Dan is het slim om je auto de avond van tevoren aan te sluiten op een laadpaal. Dit is misschien even wennen en vergt een andere mindset. 

Onderhoud aan een elektrische auto

Wist je dat een elektrische auto minder onderhoud nodig heeft dan een benzine- of dieselauto? Dit komt omdat een elektrische auto minder bewegende onderdelen heeft en geen motorolie verbruikt. Je hoeft dus met een elektrische auto minder vaak richting de garage te rijden voor een onderhoudsbeurt. Zo bespaar je tijd én geld. 

Waaruit bestaat het onderhoud aan een elektrische auto?

Een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Wist je bijvoorbeeld dat de banden sneller kunnen slijten? Het is belangrijk om de banden en andere onderdelen die gevoelig zijn voor slijtage regelmatig te laten nakijken en eventueel te laten vervangen. Denk hierbij aan ruitenwissers, remblokken, de wielophanging, vloeistoffen en de accu. 

Hoe vaak moet je naar de garage?

Standaard onderhoud is voor een elektrische auto dus niet echt nodig. We raden wel een periodieke controle aan. Het advies is om elke 2 jaar of na 30.000 kilometer een inspectieservice te laten doen.

Onderhoud Elektrische Auto
profiteer nu van subsidie op elektrische auto

Subsidie op elektrische auto's

Besluit je een elektrische auto te kopen? Dan kom je misschien in aanmerking voor subsidie vanuit de overheid. De zogeheten Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) geldt voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische personenauto's.

Voorwaarden

Voor een nieuwe elektrische auto kom je in aanmerking voor een subsidie van €2.950, bij een gebruikte auto is dat €2.000. 

Hiervoor moet de auto wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet de auto 100% elektrisch zijn en mag de oorspronkelijke nieuwprijs niet lager zijn dan €12.000 en niet hoger dan €45.000. 

Wil je meer weten over deze subsidieregeling? 

Fiscale voordelen

Naast de subsidiemogelijkheid, zijn er meer fiscale voordelen die het aantrekkelijk maken om een elektrische auto aan te schaffen. 

Geen wegenbelasting

Om elektrisch rijden toegankelijker te maken voor iedereen, betaal je in ieder geval tot 2025 geen wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting (MRB) genoemd. Dit geldt voor alle volledig elektrische auto's, ongeacht het gewicht of de provincie waarin je woont.

Geen aanschafbelasting (BPM)

Bij aanschaf of import van een nieuwe auto betaal je normaal gesproken aanschafbelasting (BPM). Dit geldt, in ieder geval tot 2025, niet voor volledig elektrische auto's. Dit scheelt je al gauw honderden euro's.

Veel lagere bijtelling

De bijtelling voor zakelijke rijders wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot van jouw auto. In 2023 bestaan er twee tarieven voor de bijtelling: 16% voor een elektrische auto en 22% voor een brandstofauto. Deze extra lage percentages gelden voor 5 jaar vanaf de datum eerste toelating (DET).

Uitleg Met Tablet Sneek

Elektrische auto's bij Van den Brug

Kun je niet wachten om eens te ervaren hoe het voelt om in een elektrische auto te rijden? Bij Van den Brug vind je een ruim aanbod elektrische auto's van de merken Volkswagen, Audi, Škoda & CUPRA. Bekijk snel onze elektrische auto's op voorraad en plan vrijblijvend een proefrit.