Menu

Volkswagen ID.3 videoserie

Gepubliceerd op 8 mei 2020

In deze videoserie zie je hoe elk onderdeel van de nieuwe Volkswagen ID tot stand is gekomen maar ook hoe hij uiteindelijk ontworpen is. Bekijk alle video's van de verschillende stappen die genomen zijn om deze elektrische auto te maken tot wat hij is.

De Volkswagen ID.3 is het eerste model in een reeks van nieuwe, volledig elektrische Volkswagens. Dit model legt de perfecte basis voor toekomstige elektrische modellen. Volledig elektrisch, volledig verbonden en een grote stap richting autonoom rijden. Bekijk meer informatie over de Volkwagen ID.3

Het ontwerp van de ID.3


Klaus Bischoff is verantwoordelijk voor het ontwerp van de ID., de nieuwe volledig elektrische Volkswagen die we inmiddels kennen als de ID.3. Elk schroefje, elk detail, elke hoek, vanbuiten, vanbinnen, alles is opnieuw ontworpen. Daarnaast vertelt Klaus over het opnieuw uitvinden van het merk Volkswagen.


Het MEB platform van de ID.3

De ID.3 is gebouwd op het MEB-platform. Bernd Doerrige (Hoofd Ontwikkeling Platform bij Volkswagen) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de accu in het MEB-platform. Hoe dit platform is ontwikkeld en hoe het wordt geproduceerd zie je in deze video.


Het ontwerpen van het ID.3

De ID.3 is gebouwd op het MEB-platform. Bernd Doerrige vertelt over het ontwikkelen van het platform voor de ID.3. Het MEB-platform heeft de vorm van een chocoladereep. Doordat dit platform volledig nieuw ontwikkeld is kan hij puur benut worden voor de batterij. Hierdoor is er veel ruimte over voor het interieur.


Het testen van het ID.3 ontwerp

Het ontwikkelen van een nieuwe elektrische auto o.b.v. een compleet nieuw batterij platform heeft jaren in beslag genomen. Gerrit Schmidt neemt je mee in de eerste ontwikkelingsfase van de ID.3. Je ziet het ontwerp van de ID.3 gemaakt van hardschuim, welke gebruikt wordt om het model op ware grootte te testen. Op deze manier kunnen ontwerpers uitproberen hoe hun ideeën uitpakken. Een groot voordeel bij de ID.3 is dat er geen motor in de voorkant zit, waardoor er veel ruimte vrij kwam voor het interieur. Hierdoor heeft de ID.3 de lengte van een Golf en het interieur van een Passat.


Het verfijnen van het ID.3 design

De designers gebruiken een kleimodel om het design van de ID.3 te verfijnen. Het design van de ID.3 kan anders uitkomen dan digitaal geschetst is. Hierdoor gebruiken de designers het kleimodel. Klaus Bischof (Hoofd Design bij Volkswagen) vertelt over de verfijning door verschillende aanpassingen te maken aan het kleimodel. Ook vertelt Marco Pavone (Hoofd Exterieur Design) over de sculptuur elementen om de hoogte van de ID.3 te verlagen. Daarbij hebben de designers ook gespeeld met de grafische aspecten van de zijkant en de ramen van de ID.3. Ondanks het nieuwe tijdperk binnen de mobiliteit heeft het team van Volkswagen hun best gedaan om een design te ontwikkelen, die binnen het merk van Volkswagen en nieuwe mobiliteit past.


Samenbrengen van design en techniek

In deze video wordt een DDCM gemaakt voor de ID.3. DDCM betekent Digitaal Data Control Model. Christian Senger (Hoofd Elektromobiliteit 2016-2019) vertelt over hoe ingenieurs, het design die in klei was gemaakt, omzetten in details. Dit gaat dan om de details van de koplampen, de motorkap, de achterlichten etc. Als dit is gedaan kan het materiaal voor de ID.3 worden gemaakt. Met de ID. en MEB familie is in zeer korte tijd, met nieuwe samenwerkingen en processen, veel bereikt.


De inspectie van het nieuwe model

De inspectie van de ID.3 wordt gedaan op de afdeling Data Controle Modellen. Op de deze afdeling wordt de inspectie gedaan in aanwezigheid van het gehele bestuur. Dit is voor ons een heel belangrijk deel. Een Volkswagen wordt namelijk heel precies uitgevoerd. Zo wordt er gekeken naar de ingenieurskwaliteit en hoe alles in elkaar overloopt. Dit wordt gedaan en dat zie je ook terug in elke Volkswagen die gebouwd wordt.


De introductie van het MEB-platform bij de ID.3

Norman Tenneberg vertelt hier over de introductie van het MEB-platform. Het platform is het cellenpakket van de hoogspanningsaccu. Deze bestaat 100% uit aluminium. Ook is er gekeken naar de binnen- en buitenkant van het platform. Er zijn veel optimalisaties uit het verleden in de ID.3 gestopt. Denk hier bijvoorbeeld aan het onderwerp roestvorming. Betreft de roestvorming kwestie zijn er natuurlijk optimale maatregelen genomen. Dat betreft ook de voegtechniek. Als de behuizing van de batterij geplaatst wordt onder de ID.3, dan moet dit ook geïntegreerd zijn op elke productieplek.


De veiligheid van de ID.3

In deze video zie je de belangrijke ontwikkelingsstappen binnen de simulatie van de ID.3. Hier worden de berekeningen gedaan voor de voertuigveiligheid van de ID.3. Een auto heeft normaal gesproken een ontwikkelingstijd van 3 jaar. Dit is erg lang maar er wordt dan ook aan elk aspect gedacht. Op het gebied van voertuigveiligheid van de ID.3 wordt ook gekeken waarmee een bestuurder in aanraking komt tijdens een ongeluk. Hierbij kan gedacht worden aan gordels, airbags en veiligheidssystemen. Zo wordt er een simulatie gecreëerd om een ongeluk na te bootsen. Hierin wordt tot zelfs onder de 10de seconde gekeken, om zo de veiligheid te optimaliseren.


Testen en botsingen met ID.3

Ersnt Glas (Hoofd Berekening Voerutigveiligheid) vertelt over de Crash afdeling waar de botsing van opzij getest. Hierin wordt een situatie nagebootst van een botsing met 60 km/u. Dit is te vergelijken met een botsing op een kruispunt in de stad of met een botsing op een landweg. Een innovatie van de ID. Family is de centrale airbag. Daarnaast denk je ook aan het beschermen van de accu bij een elektrische auto. Hierdoor is de structuur zo aangepast dat de accu onbeschadigd moet blijven bij een soortgelijke botsing.


Controlemeting

In deze video zie je dat de uitdaging groot was. Om het design van de ID.3 zoals het bedacht was, ook werkelijkheid te maken. De volledige ervaring dient tijdens het rijden namelijk ook te worden overgebracht. De controlemeting wordt gedaan om latere productieseries tot in de detail te kunnen controleren. Denk hierbij aan diverse lijnen en randen die nog aangepast worden. Het model dat voor de controlemeting wordt gebruikt is gebouwd om alle mogelijke interacties tussen de ID.3 en de bestuurder in kaart te brengen.


De kleuren en materialen van het model

In de designstudio van Volkswagen worden de kleuren en de materialen van de ID.3 gekozen en getest. Diana Zynda (Hoofd Kleuren en Materialen bij Volkswagen AG) vertelt over het testen van het interieur. De materiaalconcepten worden allemaal gemaakt in de designstudio zelf. Zo worden er bijvoorbeeld meerdere modellen gebouwd om bijvoorbeeld de lak te testen. Omdat de ID.3 helemaal nieuw is qua geometrie, wordt er ook gekeken naar nieuwe materialen. Dit was de grootste uitdaging. Lees meer informatie over de uitvoeringen van de ID.3


Het ontwerpen van het ID.3

De ID.3 is gebouwd op het MEB-platform. Bernd Doerrige vertelt over het ontwikkelen van het platform voor de ID.3. Het MEB-platform heeft de vorm van een chocoladereep. Doordat dit platform volledig nieuw ontwikkeld is kan hij puur benut worden voor de batterij. Hierdoor is er veel ruimte over voor het interieur.


Ontwerpen van de velgen

In deze video laat Matthias Valencia (Hoofd Design Velgen Volkswagen AG) zien hoe de velgen van de ID.3 zijn ontworpen. Dit vond plaats vanaf de 3D tekenfase tot op de fysieke modellen. Bij de ID.3 is vooral gekeken naar de aerodynamica van de velgen, in samenwerking met windtunnel experts. De aerodynamica is belangrijk voor de ID.3, omdat deze impact heeft op de actieradius. De velgen van de ID.3 zijn groot, dit maakt het wiel sportief, dynamisch en mooi.


Het ontwerpen van de lampen

Voor de ID.3 zijn nieuwe lampen ontwikkeld. Sandra Sturnat (Hoofd Design Lampen bij Volkswagen AG) vertelt over de uitdaging van het creëren van verlichting met een menselijke touch. De ID.3 lijkt ogen te hebben die vriendelijk overkomen en echt staan voor het ontwerp van de ID.3. Als je het voertuig nadert word je begroet door de verlichting. Hetzelfde gebeurd als je het voertuig verlaat. Op deze manier springt er een klein vonkje over tussen berijder en de ID.3.


Technische ontwikkeling van de ID.3

In deze video zie je productiemedewerkers van Volkswagen AG in Wolfsburg de ID.3 prototypes in elkaar zetten. De verschillende onderdelen worden samengevoegd. De kunststof en metalen delen worden met de hand in elkaar gezet. De ID.3 is bijzonder omdat het een volledig elektrische auto is met een grote accucapaciteit. De ID.3 is totaal anders dan benzineauto's, dat zie je ook in dit proces.


De eerste ID.3 prototypes

Na 3 jaar intensief werken zijn de eerste ID.3 prototypes er. Er zijn al geheime testritten gemaakt met de prototypes. Dit leverde positieve reacties op. Omdat dit het eerste elektrische model is wat gebouwd is op het MEB-platform is dit een belangrijk moment. De experts geven aan dat de elektrische auto een snelle acceleratie heeft, makkelijk te besturen is en weinig geluid maakt in het verkeer. Het eindoordeel van de experts is dat de auto stil en krachtig is. Men kan niet wachten tot de auto in productie is.


Van den Brug: sinds 1923

Alweer bijna 100 jaar geleden startte ons familiebedrijf, gedreven door rijplezier. Zo zijn we Volkswagen-dealer van het eerste uur. Al snel gevolgd door het dealerschap van VW Bedrijfswagens, Audi, SEAT en ŠKODA.
Onze passie voor bewegingsvrijheid is besmettelijk gebleken, want vandaag de dag vind je Van den Brug door de hele provincie; Drachten, Heerenveen, Sneek, Franeker en Buitenpost.

Vestigingen
Buitenpost
Drachten
Franeker
Heerenveen
Sneek

Van den Brug Buitenpost

Officieel dealer voor:

 • Volkswagen Service
 • Das Welt-occasions

Ried 16
9285 KK Buitenpost
T: 0511 - 54 13 30


Openingstijden en routebeschrijving

Van den Brug Drachten

Officieel dealer voor:

 • Volkswagen (nieuwste modellen)
 • Das Welt-occasions
 • Volkswagen Service

De Lange West 98
9201 CH Drachten
0512 - 51 40 40


Openingstijden en routebeschrijving

Van den Brug Franeker

Officieel dealer voor:

 • Volkswagen Service 
 • Onderhoud en reparatie

Leeuwarderweg 10A
8801 BV Franeker
T: 0517 - 39 40 44


Openingstijden en routebeschrijving

Van den Brug Heerenveen

Officieel dealer voor:

 • Volkswagen - Verkoop en Service
 • Das Welt-occasions
 • Volkswagen Service

Zilverweg 3-5
8445 PE Heerenveen
T: 0513 - 63 30 54


Openingstijden en routebeschrijving

Van den Brug Sneek

Officieel dealer voor:

 • Volkswagen (nieuwste modellen)
 • Das Welt (occcasions)
 • Volkswagen Service (onderhoud en reparatie)

Kleermakersstraat 6
8601 WG Sneek
T: 0515 - 42 52 52


Openingstijden en routebeschrijving