Menu
Kies uw vestiging:
Buitenpost
Drachten
Franeker
Heerenveen
Sneek

Geschiedenis Van den Brug | Onze bedrijfshistorie sinds 1923

Begin jaren 1950' werd de Volkswagen-showroom aan de Lange West in Drachten gebouwd
Begin jaren 1950' werd de Volkswagen-showroom aan de Lange West in Drachten gebouwd

Van den Brug, meer dan 95 jaar een begrip in Friesland

De geschiedenis van het Friese familiebedrijf Van den Brug begint in 1923. Vanuit de garage bij het woonhuis in Ureterp is Johannes van den Brug gestart met de reparatie van lekke banden en versleten kettingen. Zoon Tjeerd sluit zich 25 jaar later bij de zaak aan. Hij brengt het autobedrijf tot bloei en breidt het uit met vestigingen in omringende plaatsen. In 1991 komt de derde generatie, kleinzoon Hans, aan de leiding en volgt verdere uitbreiding.
Ruim 90 jaar na de oprichting en meer dan 65 jaar na het verkrijgen van het dealerschap, wordt Van den Brug al drie generaties lang door telgen uit de familie Van den Brug bestierd. De achternaam Van den Brug is uitgegroeid tot een (auto)begrip in de Friese vestigingsplaatsen en hun wijde omgeving. 

​Derde generatie binnen Fries familiebedrijf

'Pake' Johannes van den Brug
Johannes van den Brug startte in 1923 met zijn eerste bedrijfsmatige activiteiten rondom fietsen en motoren in Ureterp. Als 19-jarige verliet hij het ouderlijke boerenbedrijf om zich in een avontuur op wielen te storten. Hij wilde de techniek in: fietsen en motoren. Voordat de Duitsers Nederland binnenvielen in 1940 had Johannes zijn zaak al in alle richtingen uitgebouwd. Bijna raakte hij een kostbare voorraad motoren kwijt aan de bezetter. Door ze tijdig te verbergen kon hij 1945 een vliegende herstart maken. 
Na de oorlog, om precies te zijn op 18 oktober 1948, werd Van den Brug één van de eerste officiële Volkswagendealers. Johannes van den Brug tekende een dealercontract met Pon, importeur van destijds Volkswagen, en niet veel later verschenen de eerste VW Kevers in Ureterp.
Johannes van den Brug, grondlegger van Van den Brug overleed in 1965.

'Heit' Tjeerd van den Brug
Tjeerd van den Brug werd al in zijn jonge jaren gedreven door rijplezier. Eind jaren '40 was hij als fervent grasbaanracer regelmatig op de Friese banen en velden te vinden. 
Tjeerd kwam in de zomer van 1949 in loondienst bij vader Johannes en werd kort daarna de eerste man binnen het familiebedrijf. Onder leiding van zoon Tjeerd vindt de eerste groei van Van den Brug plaats. In 1958 verhuist het bedrijf van Ureterp naar Drachten. Al snel volgt de opening van vestigingen in omliggende plaatsen zoals Heerenveen en Oosterwolde. Met de zegen van importeur Pon werd Van den Brug in 1974 ook dealer van Audi. 
In 1978 kwam Jan Ploeg, schoonzoon van Tjeerd, in dienst bij Van den Brug. Eerst als 'directie-assistent', maar later als algemeen directeur. Niet veel later werd het bevlogen en ambitieuze management van Tjeerd van den Brug onderscheiden met de titel 'Automanager van het jaar 1982'. Deze prestigieuze prijs van het blad AM (Automobiel en Management) werd hem toegekend voor uitzonderlijke prestaties in de autobranche. 
Mei 2013 overleed Tjeerd van den Brug op 85-jarige leeftijd. Lees hier het In Memoriam

'Soan' Hans van den Brug
In 1991 treedt Johannes Tjeerd (roepnaam Hans) van den Brug, kleinzoon van Johannes en zoon van Tjeerd, in dienst als bedrijfsleider van de vestiging Drachten. Vader Tjeerd treedt terug en onder de algemene directievoering van Jan Ploeg wordt Van den Brug voortgezet en onder andere uitgebreid met een vestiging in Buitenpost.
In 1999 was Jan Ploeg lijsttrekker voor CDA bij Statenverkiezingen in Friesland en hij werd in 2002 gedeputeerde van de Provinsje Fryslân. Dat bleek een dagtaak, waardoor hij zijn functie bij Van den Brug neergelegd heeft. 

Sindsdien is Hans van den Brug algemeen directeur. Jaren van verdere groei volgden, met onder andere de opening van een (tweede) vestiging in Nijehaske (inclusief dealerschap SEAT en ŠKODA), Sneek (inclusief service-dealerschap Suzuki) en Franeker.
Van den Brug wordt al bijna een eeuw gedreven door rijplezier en staat ook nu niet stil. De passie voor de automobiel zit in ons bloed, met een focus op vakmanschap en kwaliteit. Door volop te investeren in het personeel en de werkplek van ons familiebedrijf om de klant de beste service te kunnen verlenen. Daarom vernieuwden we onze vestiging in Heerenveen (2011) en bouwden we nieuw in Franeker (2013) en Buitenpost (2014). Met de aankoop van een extra showroom aan de Zilverweg in Heerenveen, is vestiging Nijehaske nu ook officeel verhuisd naar Heerenveen (2015). En soms betekent investeren in de toekomst en voldoen aan de eisen van de importeur dat je afscheid moet nemen. Zo besloten we in 2013 onze vestiging in Oosterwolde te verkopen en over te dragen aan Auto Kort. Op 1 januari 2017 zijn we in Sneek gestopt met het verkoopdealerschap van Suzuki, wat betekent dat we alleen nog Suzuki Service-dealer zijn.

tjeerd-vandenbrug-in-memoriam--1927-2013-vandenbrug

Dé Friese dealer voor Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA en Volkswagen Bedrijfswagens

Met 5 vestigingen door heel Friesland en méér dan 95 ervaring jaar ontdek je bij ons Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA en Volkswagen Bedrijfswagens als eerste. Maar ook voor het onderhoud en reparatie van jouw Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA of Volkswagen Bedrijfswagen staan we voor je klaar. Dag en nacht.

Ons familiebedrijf werd in 1923 in het Friese Ureterp opgericht. Gedreven door rijplezier werd Van den Brug Volkswagen-dealer van het eerste uur. Het dealerschap van Volkswagen (Bedrijfswagens), Audi, SEAT en ŠKODA volgde met de jaren. Onze passie voor de automobiel is besmettelijk gebleken, want bijna een eeuw later vind je de vestigingen van Van den Brug door de hele provincie; Drachten, Heerenveen, Sneek, Franeker en Buitenpost.

Vestigingen
Buitenpost
Drachten
Franeker
Heerenveen
Sneek

Van den Brug Buitenpost

Officieel dealer voor:

 • Volkswagen - Service
 • Volkswagen Bedrijfswagens - Service

Ried 16
9285 KK Buitenpost
T: 0511 541 330


Openingstijden en routebeschrijving

Van den Brug Drachten

De Lange West 98
9201 CH Drachten


Openingstijden en routebeschrijving

Van den Brug Franeker

Officieel dealer voor:

 • Volkswagen - Service
 • Volkswagen Bedrijfswagens - Service

Leeuwarderweg 10A
8801 BV Franeker
T: 0517 - 39 40 44


Openingstijden en routebeschrijving

Van den Brug Heerenveen

Officieel dealer voor:

 • Volkswagen - Verkoop en Service
 • SEAT - Verkoop en Service
 • ŠKODA - Verkoop en Service
 • Volkswagen Bedrijfswagens - Verkoop en Service
 • Audi - Service

Zilverweg 3-5
8445 PE Heerenveen
T: 0513 - 63 30 54


Openingstijden en routebeschrijving

Van den Brug Sneek

Officieel dealer voor:

 • Volkswagen - Verkoop en Service 
 • SEAT - Service
 • ŠKODA - Service
 • Volkswagen Bedrijfswagens - Service

Kleermakersstraat 6
8601 WG Sneek
T: 0515 - 42 52 52


Openingstijden en routebeschrijving